En klinisk studie utförd på 281 personer i 65 års ålder eller äldre, visar att tillskott med omega-3 fettsyror kan kopplas till minskad försämring av nedsatta kognitiva funktioner. Plasmanivåer av fettsyror mättes vid baseline, och MRT-undersökningar utfördes vid baslinjen och efter 4 år.
Resultat visade att högre plasma EPA, men inte DHA, var associerade med minskad försämring av kognitiv funktion och att EPA således kan vara en god behandling för att bromsa försämring av kognitiva funktioner.
Reference: ”Plasma long-chain omega-3 fatty acids and atrophy of the medial temporal lobe,” Samieri C, Maillard P, et al, Neurology, 2012 Aug 14; 79(7):642-50. (Address: Cecilia Samieri, Epidemiologie de la nutrition et des comportements alimentaires, Centre INSERM U897-Epidemiologie-Biostatistique, Bordeaux, France. E-mail: Cecilia.Samieri@isped.u-bordeaux2.fr ).
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu