Jag har fått många frågor om vad som är skillnaden mellan slow food och raw food och jag ska försöka ge en enkel förklaring på de stora saker som skiljer dem åt.
Slow food är mat som är ren, rättvis och tillagad på skonsamt vis. Slow mat är alltid ekologisk, närodlad och helt fri från kemikalier och tillsatser. Alla människor kan välja att äta slow food, eftersom det inte begränsar kosten på något sätt. Inom slow food hettar man upp maten, äter mycket kött och mjölkprodukter, dock alltid gräskött, ekologiska mejeriprodukter och all upphettning är så låg som möjligt. Slow food fokuserar alltså mycket på att vi ska vara i balans med naturen och på närodlat och på att djuren har det bra.
Raw food kan först anses vara lik slow food (vilket inte alls stämmer), men merparten av de som äter raw food är vegetarianer och/eller veganer. Nackdelen med raw food är att de som är vata (indisk term för personlighetstyp) inte klarar av att äta kall mat, och inte heller mat som är så pass rå. Samma gäller de som har olika tarmsjukdomar, som helst bör äta mat som är kokad eller ångkokad, då tillagningen gör råvaran mer lättsmält. Här hjälper det inte med enzymer som många tror, utan det krävs lätt upphettning, fermentering eller mjölksyrning. I vissa fall kan även groddning fungera. Det finns också forskning som visar att människans stora hjärna utvecklades p.g.a. vi började hetta upp maten, och att vi på så sätt frigjorde många näringsämnen som vi annars inte kommer åt via vår matsmältning.
Skillnaden mellan slow food och raw food är alltså oerhört stor, eftersom raw food förespråkar blötlagt, groddat, torkat och fermenterat, medan slow food står för tillagad mat som är producerad på ett visst, miljömässigt och etiskt sätt.
En annan viktig sak att tänka på är att njurarna behöver värme och särskilt vintertid, då vi bor så pass kallt som vi gör. Du värmer njurarna genom att ha gott om kläder från tåna upp till höften MEN också genom att äta varm mat och dricka varmt. Om du äter raw food och har svaga njurar, kommer det ge många symtom, som tarmproblem, magproblem, infertilitet, reumatism och värk i muskler och leder m.m.
Om du vill äta raw food på vintern, så bör du alltså alltid dricka varmt till maten. Och om du är en vata-typ bör du överväga att äta upphettad mat istället. Var noga med att undvika en fanatism kring dina matval, eftersom det är inte sunt. Välj gärna en blandning av mat, där både varm mat och raw food kan varieras och kompettera varandra.
För att reda ut två till begrepp, så är levande föda ytterligare ett steg på raw food, där man äter mat som är helt levande. Om du tex tar ett blad från en växt, så kan det fortfarande grodda sig och leva vidare utan sin ursprungskälla till skillnad mot en ko, som dör om du eliminerar en del från ko-kroppen. Inom levande föda är man dock noggrannare med groddning, syrning och fermentering, vilket gör det till ett mer lättsmältare alternativ än inom raw food, där man oftast bara mixar eller juicar maten.
En till term är functional food. som innebär mat som är extra funktionell. Oftast kan det vara en apelsinjuice som har tillsatt C-vitamin och kalcium, en mjölk som har extra D-vitamin eller en måltid som har tillsatt järn m.m. Det man gör är alltså att påstå att produkten är mycket bättre, nu när det är extra saker tillsatta. Det man dock bör fundera på är om det verkligen behövs extra tillsatt C-vitamin i en bra juice? Om man pressar juicen själv, så får man sitt dagsintag utan problem. Ett tecken på att det behöver tillsättas, är ju att produkten från början är dålig.
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu