Tillagning av rött kött kan öka riskerna för papillär njurcellscancer

I denna stora, prospektiva undersökning av köttintag påvisades ökade risker för njurcancer vid intag av tillagat rött kött. Undersökningen baserades på 492 186 personer som följdes upp under 9 års tid. Under testperioden identifierades 1814 fall av njurcancer (498 personer med klarcellig njurcancer och 115 personer med papillär adenokarcinom). Intag av rött kött  (62,7 g kontra 9,8 g) ökade riskerna för njurcancer, specifikt kopplat till de föreningar som bildas vid matlagning.

BaP (benso (a) pyren) är en markör för PAH och PhIP (fenyl-imidazo [4,5-b] pyridin). Intag av BaP och PhIP förknippas med 20-30 procent ökad risk för njurcancer och en tvåfaldigt ökad risk för papillär njurcancer. Resultatet visar att intag av rött kött kan öka riskerna för njurcancer genom ökning av pyren och PhIP.

Reference:”Large prospective investigation of meat intake, related mutagens, and risk of renal cell carcinoma,” Daniel CR, Cross AJ, et al, Am J Clin Nutr, 2012 Jan; 95(1): 155-62. (Address: Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, NIH, Department of Health and Human Services, Rockville, MD, and AARP, Washington DC, USA).

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se