Låg vitamin D-status kan öka riskerna för dödlighet

En nyligen utförd meta-analys, baserad på prospektiva kohortstudier, visar kopplingen mellan vitamin D-status och ökad risk för mortalitet. Studierna undersökte D-vitamin i blodet på ett icke-linjärt sätt, med optimala koncentrationer mellan 75 och 87,5 nmol / L.

Resultatet från 14 prospektiva kohortstudier med 5562 dödsfall (baserat på 62 548 testpersoner) visade på ökad risk för dödlighet med 0,71 för högst 25 (OH) D-nivå kontra den lägsta.  


Reference:”Vitamin D deficiency and mortality risk in the general population: a meta-analysis of prospective cohort studies,” Zitterman A, Iodice S, et al, Am J Clin Nutr, 2012 Jan; 95(1): 91-100. (Address: Clinic for Thoracic and Cardiovascular Surgery, Heart Centre North Rhine-Westphalia, Ruhr University Bochum, Bad Oeynhausen, Germany).

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se