Serratiopeptidase från silkesmask kan motverka inflammation, ärrvävnad och minska blodpropp, cystor och arteriellt plack

Jag har skrivit mycket om proteolytiska enzymer, peptidaser, som är de specifika enzymer som metaboliserar proteiner. De tillverkas naturligt av kroppen och av andra levande organismer och har flera viktiga funktioner att utföra. I och med att dessa enzymer bryter ner proteiner, så kan de inte bara förbättra vår matsmältning och motverka dålig tarmflora. De motverkar även inflammation och städar upp plack och slagg i kärlen. Proteasenzymer säljs som kosttillskott sedan länge, och nu används ett unikt enzym, serratiopeptidase, allt oftare som tillskott.

Serratiopeptidase är ett enzym som isolerats från icke-patogena bakterier som kallas för enterobakterier Serratia E15. Detta enzym tillverkas i tarmen hos silkesmaskar. Silkesmaskar går genom en transformerande process i en kokong som sedan förvandlar dem till fjärilar. Det är det speciella enzym som silkesmasken använder för att upplösa kokongen och återuppstå som en fjäril, som även kan användas anti-inflammatoriskt hos oss människor.


Serratiopeptidase har kraftfulla anti-inflammatoriska egenskaper och är särskilt användbart för posttraumatiska svullnader, fibrocystisk bröstsjukdom och vid bronkit. Den kan spjälka (bryta ner) död vävnad, blodproppar i kärlen, cystor och arteriell plack. Kliniska studier visar att serratiopeptidase effektivt kan minska svullnad och ödem samt verka metaboliserande på ärrvävnader som uppstått i kroppen.


En studie från 2003 visade att 30 mg serratiopeptidase var lika effektivt för att minska slembildning och svullnad luftvägarna. Detta beror på enzymets förmåga att minska ner på reaktionen från immunförsvaret, genom minskade neutrofila vita blodkroppar. Enzymet kan även förbättra viskoelasticitet i sputum hos de patienter som lider av kronisk luftvägssjukdom, vilket alltså är mycket mer än vad merparten av de mest vanliga läkemedlen kan göra.


Serratiopeptidase är också känt för sin förmåga att minska smärta genom att blockera frisättning av smärta-inducerande molekyler från kroppens inflammerade vävnader. Fördelen är att enzymerna samtidigt arbetar med ärrvävnaderna och också minskar inflammationen. Att använda denna möjligheter är oerhört gynnsam, i och med att det inte för med sig några kända biverkningar. I vanliga fall används smärtlindrande hjälpmedel som te x acetylsalicylsyra, ibuprofen och paracetamol, som är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID `s). Dessa läkemedel tömmer njur- och leverfunktion på glutation och gör att kroppen förbrukar slut på viktiga B-vitaminer och spårämnen. Användning av dem ger alltså inte bara problematik med mage, njurar, lever och hjärtproblem utan även B-vitamin- och glutationbrist som markant försämrar avgiftningen i levern..


En studie från 2008 jämförde Serratiopeptidase och dess anti-inflammatorisk aktivitet med två mänskliga proteolytiska pankreasenzymer (trypsin och chymotrypsin) och acetylsalicylsyra. Studien visade att alla tre grupper minskade inflammationen på ett effektivt sätt, men att serratiopeptidase var den mest effektiva. Den grupp som fick serratiopeptidaseenzymer erhöll även minskad svullnad och minskad intensitet av smärta vid fotledsstukningar. Andra studier har visat liknande anti-inflammatoriska effekter efter att oral kirurgi har utförts, där läkning och ärrbildning snabbare återhämtas, samtidigt som minskad risk för inflammation och smärta minskar markant.  


En undersökning från 2006 visar på serratiopeptidase och dess förmåga att förbättra vår immunitet. I studiens försöksdjur implanterades en biofilm-bildande bakterie (Staphylococcus epidermis) och en grupp fick serratiopeptidase. Resultatet visade att serratiopeptidase var mycket effektivt för att eliminera infektionen.

Serratiopeptidase har använts i Europa och Asien i över 30 år och i Sverige börjar det bli mer och mer omtalat. Över huvudtaget, så är Sverige långt efter när det gäller användande av enzymer. Matsmältningsenzymer, lipaser, proteaser, amylas m.m. är bara ett fåtal av de enzymer om används av näringsterapeuter och då främst för att motverka inflammationer, slaggbildning, osmält mat, överväxt av candida, endotoxinbildning av ospjälkade proteiner m.m.

Jag har använt alla former av enzymer i över tio års tid och det är helt helt fantastiskt vilka resultat det ger. Tänk dock på att de enzymer som intas tillsammans med mat, främst används av kroppen till  spjälkning av mat. Om du vill erhålla ovan nämnda effekter, så behöver enzymerna tas mellan måltiderna på fastnade mage. Lämpligt är att de tas antingen 30 minuter före en måltid eller 2 timmar efter. Om det svider i magen och om det känns svårt att ta enzymerna på fastande mage, så kan de tas med lite kolhydrater som tex lite grönsaker eller en liten, osöt frukt. Proteasenzymer bryter ner proteiner, vilket gör att det en kolhydratkälla inte på något sätt påverkar enzymerna. Om du har problem med candida. så kan du komplettera med en eller två karbozym, med amylas för kolhydratspjälkning.  

I flera av dagens kosttillskott med proteasenzymer, inkluderas gurkmeja, vilket även det har en antiinflammatorisk egenskap i och med ämnet curcumin. Tänk på att alla doser som står på förpackningarna är lågt räknade och utgår från vad en person behöver i förebyggande syfte. Om du är väldigt sjuk behöver do sannolikt mycket högre doser och en noga ordination om kombination och placering av dessa doser över dagen.

Källa: NaturalNews
www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kostkoll.se

www.skoldkortel.info