Akne kan motverkas genom god kosthållning och framförallt genom att man gör en rejäl utrensning av skräp i systemet och genom att öka viktiga näringsämnen. Först och främst krävs en detox, där man ökar leverns fas 1 och främst fas 2 i avgiftningssystemet. För god avgiftning krävs tex vitamin B-komplex och svavel, samt god tillförsel av antioxidanter.
Komplettera kosten med zinkrika källor såsom tex kikärtor, men ta gärna zink som extra tillskott, tillsammans med vitamin E och fettsyrorna EPA/DHA. Zink har två viktiga delar i detta, eftersom det inte bara läker huden, utan också läker kroppens slemhinnor. Slemhinnorna i tarmen kan vara skadade av dålig tarmflora (efter tex antibiotikakurer), från allergener och läckande tarm, från dålig matsmältning och kosthållning, candidaöverväxt m.m. vilket i sin tur gör att det läcker ut skräp i blodet som sätter sig i huden.
Akne kan således indikera antingen hormonella obalanser, högt koppar i förhållande till zink, en ogynnsam tarmflora, autoimmun respons i och med en läckande tarm eller en utrensning via huden o.s.v. Sannolikt så hör flera av dessa anledningar ihop och behöver justeras för att huden ska återfå sin friskhet.
Omega 3 kan gynna hormonella obalanser och även här spelar zink en stor roll, eftersom tilskott av zink, inte bara läker slemhinnan och huden, utan även minskar halterna med koppar i förhållande till zink. Koppar är en känd faktor vid hudproblem, PMS-problematik, humörsvängningar, ökade cancerrisker (eftersom koppar krävs för att skapa de små kärl som transporterar näring till cancertumörer) o.s.v.
Ett annat alternativ för att minska akne, är eteriska oljor och örter. Dessa kan främst hjälpa till att motverka de bakterier som orsakar finnar och små infektioner i huden. Det viktiga är att hela tiden stödja hudens utrensning genom bastubad, ökad motion, varma bad m.m. snarare än att torka ut kroppens egen fettproduktion med alkoholbaserade krämer och vätskor. Det är också viktigt att låta huden andas genom minskade mängder smink och sådant som stör hudens pH-värde. Att börjar självklart inifrån men en effektiv utvärtes behandling tillsammans med invärtes behandling ger ofta ett mycket bra resultat.
Eteriska oljor har oftast antibakteriella egenskaper men bör inte användas i allt för stor utsträckning på grund av dess flyktiga natur. Du behöver späda dem till en så svag lösning att de förlorar sin styrketopp. Ett sätt för att balansera detta på ett bra sätt är att ta ett par droppar med eterisk olja i ett stort vattenbad, där du blötlägger handdukar som kramas ur och sedan används för att badda med. Omslag är också effektiva och i många fall behövs inte ett omslag ligga direkt på huden, utan kan ha en handduk emellan oljan och huden. På liknande sätt fungerar andra omslag, mot värk o.s.v.
Två av de mest kraftfulla antibakteriella oljor som är säkra och skonsamma för huden är lavendel och tea tree-olja. Tea tree oljan är omtyckt på grund av sin mjuka karaktär, sin tilltalande doft och den orsakar sällan hudreaktioner och/eller allergiska reaktioner. Tea tree-oljan kommer från Australien och ett träd som kallas Melaleuca alternifolia. Förutom oljan, så används bladen som ett alternativ till vanligt te. Detta te kan man också använda och göra utvärtes omslag av OM personen är känslig mot oljan.
Tea tree-olja kan användas i fotbad mot fotsvamp på grund av den antimikrobiella och svampdödande egenskapen. Oljan bär dock ALDRIG tas oralt eftersom det kan ge biverkningar som diarré, illamående och trötthet.
Lavendel är en eterisk olja som är känd för sina lugnande egenskaper. Studier har visat att inandning av ren eterisk lavendelolja har lugnande effekt på hjärnan och inom SPA-världen används den i båda bad och som massaeolja. Liksom tea tree-oljan, så har lavendelolja ett innehåll av antibakteriella substanser. Oljan är skonsam och oerhört effektiv som ett komplement till övrig hudvård, främst vid hudproblematik såsom akne.
Lavendelolja används ofta vid brännskada och som ett naturligt rengöringsmedel för huden och och när det uppstått skärsår och skrubbsår. Oljan innehåller egenskaper som hjälper till att påskynda sårläkningen, samtidigt som den minskar risk för infektioner.
Även citrongräs är bra för akne, främst om huden är väldigt fet. Citrongräs doftar dessutom oerhört gott och fräscht, vilket uppskattas av många. Det är lätt att göra sin egen olja genom att använda en bra bas i botten, med tex jojobaolja eller liknande, som man sedan blandar med citrongräs och låter stå för att sedan sila alt .att man använder en eterisk olja som blandas med olja.
Källa:
www.allergi.biz
www.kostkoll.se
www.naturalnews.com
www.kosttipset.se
www.friskabarn.se