En ny studie visar att daglig konsumtion av nötter kan hjälpa till att kontrollera typ 2-diabetes och de komplikationer som kan uppstå vid diabetes. Studien publicerades i Diabetes Care och baseras på testpersoner som fick äta två uns av blandade, råa och/eller torrostade nötter per dag istället för de kolhydrater som de vanligtvis åt till mellanmål. Studien utfördes av forskare vid University of Toronto.
Anledning till de positiva värden som uppmättes och att diabetesriskerna minskade beror till stor del på att nötter ökar HDL-kolesterol och förbättrar den glykemiska kontrollen. Nötter, såsom cashewnötter, valnötter och mandlar är kända för sina höga nivåer av MUFAs och antidiabetiska effekter.
Source: Diabetes Care
Published online ahead of print, doi: 10.2337/dc11-0338
Nuts as a Replacement for Carbohydrates in the Diabetic Diet
Authors: D.JA. Jenkins, C.W.C. Kendall, M.S. Banach, K. Srichaikul, E. Vidgen, S. Mitchell, et al
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se