Långvarig användning av vitamin E-tillskott kan ge minskad risk för ALS, enligt ny forskning. Studien publicerades i American Journal of Epidemiology och visade på data från mer än en miljon människor från fem longitudinella kohortstudier. Resultatet visade på ett omvänt samband mellan kostintaget av vitamin E och amyotrofisk lateralskleros (ALS) och presenterades av Harvard School of Public Health, USA.
Amyotrofisk lateralskleros (ALS), orsakas främst av degeneration av de nervceller som styr muskelsammandragningar, och är på så sätt den vanligaste formen av motorneuronsjukdom. ALS är oerhört svår att läka ut och de mest lämpliga, är att behandla sjukdomen så att personen kan få så minskade symtom som möjligt.
Tidigare forskning visar också att oxidativ stress kan påverka vid ALS, samt även förekomst av mutationer i koppar / zink superoxiddismutas genen (SOD1), vilket är en viktig komponent i det cellulära antioxidantförsvaret. Detta gäller genetisk ALS.
Source: American Journal of Epidemiology
Volume 173, Issue 6, Pages 595-602., doi: 10.1093/aje/kwq416
Vitamin E Intake and Risk of Amyotrophic Lateral Sclerosis: A Pooled Analysis of Data From 5 Prospective Cohort Studies
Authors: H. Wang, É.J. O’Reilly, M.G. Weisskopf, G. Logroscino, et al.
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.vitaminochmineral.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se