Måttlig minskning av saltintaget minskar inte riskerna för att dö eller drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, visar en ny Cochrane-granskning. Det har länge varit känt att det inte är saltet som är boven i saltdramat, utan att det snarare är intag av industriellt salt som är hälsofarligt. Att däremot äta ett naturligt havssalt innebär varken ökade risker för hjärtkärlsjukdom eller för tidig död.
Enligt denna nya studie, finns det inga belägg för att ett minskat saltintag ger minskad risk för hjärtkärlsjukdom. Rapporten är en systematisk översyn publiceras av The Cochrane Library med författare från College of Medicine i Storbritannien. Resultatet visade inga bevis för att minskat intag av salt, skulle ge minskade risker för kardiovaskulär sjukdom eller ökad mortalitet. Resultatet var helt oberoende av normalt eller högt blodtryck.
Source: The Cochrane Library
Cochrane Database of Systematic Reviews, doi: 10.1002/14651858.CD009217
Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular Disease
Authors: R.S. Taylor, K.E. Ashton, T. Moxham, L. Hooper, S. Ebrahim