Effekter från låga doser hormonstörande ämnen: Konsekvenser för riskbedömning och epidemiologi

Under de senaste åren har en rad undersökningar genomförts baserat på kombinationer av östrogen och anti-androgena kemikalier i låga doser. Flertalet av dessa har även publicerats.

De experimentella bevis som finns att tillgå visar att kombinationer med hormonstörande ämnen, även i små doser, kan ge effekt om de förekommer i tillräckligt stort antal. I dagens samhälle kan vi få i oss många olika ämnen, som tillsammans bildar en cocktail som påverkar oss fysiologiskt. Detta påverkar inte bara människor, utan även merparten av våra djur.

Översynen undersökte de konsekvenser som kan uppstå från dessa fynd och gav en relativt bra epidemiologisk riskbedömning. Slutsatsen är att det råder stor brist på kunskap om relevanta exponeringsscenarier vilket kan göra att vi inte förstår allvaret kring dessa hormonstörande ämnen och hur de kan påverka oss.

Slutsatsen var också att det är en nödvändighet att epidemiologiska forskare överger sitt fokus på enskilda hormonstörande ämnen och de istället ser problematiken i sin helhet. Detta innebär att de behöver forska mer kring den kompott av ämnen som samlas i våra kroppar och som finns i vår natur. De behöver utveckla biomarkörer som fångar den kumulativa exponeringen för endokrinstörande ämnen och ta hänsyn till näringsfrågor, biokemiska olikheter inom avgiftning m.m.

www.kemikalier.eu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.gmo-guiden.se
www.kostkoll.se