Omega-3 fettsyror kan minska risk för kranskärlsjukdom och artärsjukdom

En prospektiv, dubbelblind, placebokontrollerad, randomiserad studie med 54 patienter som alla led av kranskärlssjukdom och artärsjukdom, visade på signifanta förbättringar vid intag av omega 3. De patienter som fick tillskott med omega-3 fettsyror under en månads tid, erhöll minskad trombinbildning, minskad oxidativ stress och fick positivt förändrade egenskaper i sina kärl. 


Författarna konstaterade att tillskott med omega-3 fleromättade fettsyror kan minska riskerna för kranskärlsjukdom samt för artärsjukdom.


Reference:”Reduced Thrombin Formation and Altered Fibrin Clot Properties Induced by Polyunsaturated Omega-3 Fatty Acids on Top of Dual Antiplatelet Therapy in Patients Undergoing Percutaneous Coronary Intervention (OMEGA-PCI Clot),” Gajos G, Zalewski J, et al, Arterioscler Thromb Vasc Biol, 2011 May 26; [Epub ahead of print]. (Address: Departments of Coronary Disease and Experimental Cardiac Surgery and Cardiology, Institute of Cardiology, Jagiellonian University Medical College, Krakow, Poland; John Paul II Hospital, Krakow, Poland).

www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net