En ny studie med 458 japanska män och kvinnor visade att riskerna för att utveckla en godartad kolorektal tumör (adenom) minskade vid höga nivåer av B-vitamin. Blodnivåer över 8,0 nanogram per milliliter av B-vitamin gav den goda effekten.
Det har tidigare påpekats att folsyra, den syntetiska formen av folat, kan öka riskerna för kolorektalcancer, men detta gäller alltså bara den syntetiska formen och ej folat.
När folsyra passerar genom tarmväggen omvandlas den till 5-metyltetrahydrofolat, den naturligt cirkulerande formen av folat. Vissa studier tydde på att oralt intag av folsyra i höga doser kan påverka denna omvandlingsväg (konvertering). (Nutrition Recensioner, 2009, Vol 67, pp 206-212).
Min kommentar:
B-vitaminkomplex, glutamin, laktritsrot, höga halter av probiotika och matsmältningsenzymer till alla måltider kan förbättra tarmmiljön. Motverka tarminflammation med höga halter av gurkmeja och rensa tarmen med vitlök. Komplettera kosten med även andra svavelrika livsmedel (t ex ägg och/eller lök) samt en rejäl naturlig multivitamin och mycket, mycket antioxidanter. Detta främjar leverns fas 1 och fas 2 i leverns avgiftningen och motverkar oxidation samtidigt som tarmens dåliga flora kan förbättras och tarmslemhinnan läkas.
Vid risk för cancer bör även syresättningen ökas, pH-värdet balanseras (så att personen är basisk istället för sur) och en minskning med koppar med hjälp av zink-tillskott är att föredra. Alla sockerarter bör utesluta ur kosten eftersom cancerceller fungerar som svampar och lever i syrefattiga och sura miljöer samt med socker som energikälla. Cancerceller har en förmåga att jäsa kolhydrater istället för att använda sig av syre, eftersom cellerna har en syrefattig miljö. Se även över järnvärden, eftersom järn minskar i blodet vid tumörbildning (cancerceller drar till sig järn. lever på sockerarter och får näring från kärl, som bildas av framförallt koppar).
Source: Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi:10.1016/j.clnu.2011.04.007
Determination of the minimal essential serum folate concentration for reduced risk of colorectal adenoma
Authors: S. Fujimori, K. Gudis, Y. Takahashi, M. Kotoyori, et al.