Fiskkonsumtion, omega-3-fettsyror och tidig födsel

En kompletterande, randomiserande studie av tillskott med omega-3 fettsyror, visar att högre intag av fisk och omega 3 fettsyror, minskade riskerna för tidig födsel. Högt fiskintag visade på en signifikant minskning av sannolikheterna att föda för tidigt, vilket indirekt minskar riskerna för barnet och modern.


Kvinnor som åt fisk mindre än en gång per månad hade en 48,6 procents sannolikhet för att erhålla för tidigt födda barn och de som åt fisk oftare hade 35,9 procents sannolikhet för tidig födsel. Kvinnor som konsumerade 3 portioner fisk per vecka hade endast 0,60 oddskvoter för tidig födsel.

Studien visar att måltider med fisk upp till tre måltider per vecka före den 22:a graviditetsveckan var associerade med minskade risker för för tidig födsel.


Reference:”Fish Consumption, Erythrocyte Fatty Acids, and Preterm Birth,” Klebanoff MA, Harper M, et al, Obstet Gynecol, 2011 May; 117(5): 1071-1077. (Address: Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, Bethesda, Maryland, USA).

www.kostkoll.se
www.gravidkost.se