Kostfaktorer och risk för inflammatorisk tarmsjukdom

Nyligen genomfördes en systematisk genomgång av studier som undersöker betydelsen av kostfaktorer vid risk för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Genomgången omfattade en analys av resultat från 19 studier med 2 609 patienter med IBD (1.269 hade Crohns och 1.340 hade ulcerös kolit). Till detta fanns även 4 000 kontrollpersoner.


Författarna till studien fann ett negativt samband mellan kostfiber och frukteroch ökade risker för Crohns sjukdom. De fann även ett positivt samband mellan högt intag av mättade fetter, enkelomättade fettsyror, totala fleromättade fettsyror, totala omega-3 fettsyror, omega-6 fettsyror, mono-och disackarider och kött. En signifikant ökad risk för ulcerös kolit förknippades dessutom med högt intag av totalt fett, totalt PUFA, omega-6 fettsyror och kött.


Slutsatsen var att högt intag av totalt fett, fleromättade fettsyror, omega-6 fettsyror och kött associerades med en ökad risk för både Crohns sjukdom och ulcerös Colit. Högt intag av fiber, grönsaker och frukt var däremot associerat med minskade risker för båda tarmsjukdomarna.
  
Reference:”Dietary intake and risk of developing inflammatory bowel disease: a systematic review of the literature,” Hou JK, Abraham B, et al, Am J Gastroenterol, 2011 April; 106(4): 563-73. (Address: Section of Gastroenterology, Baylor College of Medicine, Houston, Texas, USA).

www.friskabarn.se
www.kostkoll.se