Förebygg cancer och förbättra hälsan med rätt tillgång på enzymer (matsmältningsenzymer)

Utan ett samarbete mellan enzymer, mineraler och vitaminer är de alla värdelösa, eftersom de fungerar som ett dominospel. Enzymerna hjälper till att aktivera kemiska funtktioner i kroppen, medan vitaminer och mineraler hjälper varandra att arbeta. De kan fungera som synergister och förstärka varandra eller som antagonister och försvaga varandra.


Matsmältningsenzymer


Matsmältningsenzymer är idag relativt välkänd, medan många fortfarande inte vet vad det är. Matsmältningsenzymer är en blandning av de enzymer som hjälper till vid vå matsmältning.Det räcker med att vi har stressar en tid, för att vår magsyraproduktion ska minska, vilket gör att vi får sämre matsmältning. Om vi sväljer maten hel eller tuggar dåligt, så har inte heller magen förmåga att brytar ner maten ordentligt och maten kommer ut hel i tarmen där det skapas bakteriehärdar. Det är alltså vanligare än vi tror att vi inte har den näring och effektivitet som krävs för att få bra matsmältning. Eftersom enzymer bildas från proteinets minsta byggstenar, aminosyrorna, så kan försämrad matsmältning leda till brist på enzymer.


Enzymer i matsmältningsenzymer


I matsmältningsenzymer finns exempelvis enzymer som proteas, amylas, glukoamylas, invertas, alfa-galaktosidas, maltdiastas, laktas, lipas, cellulas, fytas, xylanas och hemicellulas. Matsmältningsenzymer påverkar inte bara matsmältningen utan gynnar även en av de viktigaste funktionerna vi behöver för att låta bukspottskörtelns metabola enzymer arbeta med celler i alla andra delar av kroppen. För lite metabola enzymer leder ofta till cancer.


Kort om enzymer 


Enzymer är kroppens katalysatorer och de inleder kemiska processer utan att vara den del av dem. Enzymer är kroppens katalysatorer för att smälta näringsämnen och för vår metabolism i cellerna. Bukspottkörteln skapar enzymer för många olika ändamål men vi behöver även ta in externa enzymer för att smälta maten och på så sätt tillgodogöra oss en palett av näringsämnen.

Allra helst bör dessa enzymer komma från den mat som vi äter, men idag när vi hettar upp merparten av vår mat, så blir tillgången på enzymer allt mindre. Enzymerna påverkas redan vid en temperatur på 34-40 grader, vilket är en av argumenten för att äta mer raw food och levande föda.

Att kombinera sin kost med att äta stora sallader, mjölksyrade grönsaker, blötlagda och fermenterade livsmedel, rivna morötter, lättwokad broccoli eller andra råa grönsaker är minst sagt avgörande för hur denna process fungerar i kroppen. Det är viktigt att äta enzymrika källor på daglig basis, och allra helst till varje mål mat.


Även färskpressade grönsaksjuicer eller en stor härlig smoohie med korngräs och bär kan vara bra källor. Juice på ekologiska grönsaker är som att ta matsmältningsenzymet tonika och desto långsammare du pressar grönsakerna, desto mer bevarar du enzymerna i juicen.


Produktion av metabola enzymer


Trots att bukspottkörteln skapar merparten av de enzymer som vi behöver, så behöver dagens människor ännu mer eftersom maten är så processad samt att merparten av oss inte har de byggstenar som krävs för god enzymproduktion. Det är oerhört påfrestande för kroppen att inte få tillräckligt med enzymer och risken är att vår matsmältning försämras och då även vårt näringsupptag.


Matsmältningsenzymer och minskade risker för cancer


Om människor skulle ta exogena (utanför) matsmältningsenzymer till sin mat, så kan enzympotentialen fokusera på att skapa metabola enzymer som hjälper kroppen att hålla sig frisk och i balans.

När cellerna får för lite enzymer, blir de utsvultna och den cellulära metabolismen minskar. Tillsammans med syre, är det vår viktigaste cellfunktion. Om denna process inte fungerar så försöker cellen överleva genom att suga upp glukos och jäsa den istället för att använda syrgas till energiomsättningen. Det är så det skapas cancer, eftersom cancercellerna lever på glukos och jäsning istället för syresättning.

Megadoser av metaboliska enzymer har dessutom påvisats oerhört effektivt vid behandling av cancer.


Enzymer och immunsystemet


Dagligen utsätts vi för mikrober som parasiter, bakterier och virus, och cancerceller återfinns ständigt i kroppen. Om dessa mikrober och cancerceller utvecklas till en sjukdom beror på vår förmåga att stå emot dem, dvs vår förmåga att ha god immunitet. Vi är beroende av vårt immunsystem för att hålla oss friska och stora delar av detta fantastiska system kommer från metabola enzymer. Förutom att förbättra din matsmältning, är det också klokt att underlätta för din bukspottkörtel genom att konsumera externa matsmältningsenzymer.

Mer om enzymer och matsmältningsenzymer:

www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
Www.naturmedicin-guiden.se