Kostfaktorer och risker för inflammatorisk tarmsjukdom, Ulcerös Kolit och Crohns Sjukdom

Vid genomgång av studier som undersöker betydelsen av kostfaktorer och risker vid inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), omfattade resultaten från 19 studier hela 2.609 patienter med IBD (1.269 Crohns och 1.340 ulcerös kolit) och 4.000 kontrollpersoner.

Studierna visade ett positivt samband med kostfiber och frukter, relaterat till riskerna för att utveckla skov med Crohns sjukdom. Man fann dock ökade risker vid högt intag av mättat fett, enkelomättade fettsyror, totalt fleromättade fettsyror, totalt omega-3-fettsyror, omega-6 fettsyror, mono- och disackarider och kött samt en signifikant ökad risk för ulcerös kolit vid högt intag av den totala mängden fett, vid högt intag av omega-6 fettsyror och kött.

Slutsatsen blev således att högt intag av den totala mängden fett, tillsammans med högt intag av omega-6 fettsyror och kött associerades med en ökad risk för både Crohns och Ulcerös Kolit. Högt intag av fibrer och frukt minskade riskerna och högt grönsaksintag var förknippat med minskad risk för Ulcerös Kolit.

www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.gravidkost.se