Motverka depression, skörbjugg, fosterskador, virusinfektioner, cancer och inflammation med sparris (saponiner)

Ett livsmedel som har en antidepressiv effekt och som vi sällan använder, är sparris. Sparris är en del av liljefamiljen,bör skördas under vårmånaderna och har oerhört fina hälsofördelar. 

Vild sparris används sedan länge, som botanisk medicin i Indien och Asien. Den innehåller de fytonutrienter som kallas för saponiner, vilka kan förebygga cancer  och ha antiinflammatoriska egenskaper. Saponiner har dessutom en blodsockersänkande effekt och hjälper således till att kontrollera och balansera blodsockernivåerna.


Sparris innehåller mycket proteiner,  vitamin K, folsyra och vitamin C, A och B-komplex. Det är också en utmärkt källa för fiber och är främst rik på på niacin och fosfor. Sparris innehåller även en idealisk balans mellan kalcium och magnesium som behövs i kroppen.


Sparris är ett utmärkt diuretika, vilket gör att det passar bra för de som lägger på sig vätska på kroppen. Dess vätskedrivande egenskaper tillgodogörs som bäst om sparrisen centrifugeras till juice eller saft. Den är också mycket basisk och innehåller alkaliska mineraler (magnesium och kalcium) som motverkar försurning i kroppens matsmältningssystem och som minskar syrahalterna i blodet.


Gravida kvinnor kan gärna äta sparris, eftersom den innehåller höga haler med folsyra och även kan hjälpa på grund av dess vätskedrivande egenskaper. På grund av dess höga innehåll av folat, kan dagligt intag minska riskerna för fosterskador.


Sparris kan förebygga och upplösa njursten, motverka svamp, verka antiviralt, förebygga skörbjugg, MS, underlätta vid kroniskt trötthetssyndrom och den hjälper vid PMS och mensvärk samt har använts vid fertilitetsproblem.


Källa: NaturalNews

www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se