Amerikanska kosten ökar risker för sjukdomar och belastar systemet ekonomiskt

New York Times matskribent Mark Bittman skriver att American Heart Association uppskattar att de amerikanska kostnaderna för hjärt-och kärlsjukdomar kommer att tredubblas fram till 2030. Det innebär en kostnad på mer än $ 800 miljarder årligen och om man sedan adderar de faktiska kostnaderna på $ 276.000.000.000 så ligger summan på över en biljon. ”(Bittman M 2011) 
  
Bittman tillägger att diabetes kommer att öka och att det inom 10 år kommer att kosta amerikanerna ca $ 500 miljarder per år, trots att det så enkelt kan förebyggas med hälsosam kost och daglig motion. 
  
Han skriver också att det ur ekonomisk synpunkt, är första gången som livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, vissa cancerformer och andra sjukdomar dödar fler människor än de sjukdoamr som är smittsamma. Behandlingen av dessa sjukdomar kostar oss alla en förmögenhet och upptar mer än en sjundedel av amerikanska BNP. 
 
Se gärna detta interaktiva diagram som visar den amerikanska obalanserade kosten. Diagrammet visar en årlig kaloriförbrukning hos en typisk amerikan och bygger på uppgifter från USDA. 

Som synes, så är merparten av intaget från fetter och tillsatt socker. 
 
Kaloriintag har dessutom ökat med 23,3 procent från år 1970 till år 2008.


Sources:
Bittman M. How to Save a Trillion Dollars. The New York Times. April 12, 2011. Accessed at
http://opinionator.blogs.nytimes.com/2011/04/12/how-to-save-a-trillion-dollars/
Jezovit A. Where Do Americans Get Their Calories? (Infographic). Civil Eats. Accessed at http://civileats.com/2011/04/05/where-do-americans-get-their-calories-infographic/

www.kostkoll.se