Vitamin C är mest känd för sin förmåga att stärka immunförsvaret men stora mängder C-vitamin hjälper också till att avgifta våra kroppar, främja läkning av alla kroppens celler och det hjälper oss även att hantera stress. Alla djur har förmågan att producera höga doser C-vitamin när de utsätts för stress, alla djur utom människor, apor, marsvin och en handfull andra arter.
Djur kan tillverka cirka 30 mg C-vitamin per kg kroppsvikt, vilket tillverkas från den glukos som frisätts vid stress. När djur är under stress, är skadade eller sjuka, så kan de producera upp till tio gånger mer C-vitamin än deras normala dagliga behov.
Eftersom människan inte kan tillverka C-vitamin på detta sätt, så innebär det att våra kroppar inte har förmågan att skapa och producera ett bra skydd mot stress och på så sätt tar större skada. Ett alternativ för att klara stressen bättre är att ta stora doser med C-vitamin som tillskott.
C-vitamin stöder även de goda bakterierna som finns i tarmen, förstör skadliga bakterier och virus, neutraliserar skadliga fria radikaler, eliminerar tungmetaller, skyddar oss från föroreningar och mycket mer.
Idag lider många brist på C-vitamin, i och med att de äter så pass lite råa frukter och grönsaker. Eftersom C-vitamin är vattenlöslig och oxiderar lätt, så försvinner det när vi hettar upp vår mat och/eller producerar juicer som ska hålla länge. Visst, vi har tillräckligt med C-vitamin för att undvika skörbjugg, men inte på långa vägar tillräckligt för att motverka den stress och miljöstress som vi utsätts för.
RDI är satt väldigt lågt och utgår endast från att vi inte ska få bristsjukdomar, men om vi ska hålla oss friska och ha god näringsstatus krävs långt mycket högre doser än RDI. Bra källor för C-vitamin är exempelvis nypon, körsbär, acerola och citrusfrukter, persilja och broccoli.
Källa:
NaturalNews
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se