Motverka jodbrist med jodrika livsmedel och kaliumjodid

En ny studie visar att den brittiska befolkningen till stor del lider av jod-brist, vilket på många sätt kan inverka på folkhälsan, framförallt idag när vi utsätts för stora mängder strålning. Även i Sverige är vi dåliga på att äta tillräckligt med jod, både på grund av vår rädsla för salt och att vi till skillnad från många andra länder, är dåliga på att äta jodrika källor som tex alger.

Salt är ingen hälsofara, utan det är det processade, industriella saltet man bör undvika. Natrium är viktigt för vår cellmetabolism, vätskebalans m.m. och jod ingår som del i sköldkörtelproduktionen. För lite jod, gör ofta att jodets plats ersätts av klor och flour, vilket ger overksamma sköldkörtelhormon.

Enligt den nya studien, har salt med tillsatt jod bidragit till minskad global jodbrist, men denna brist blir återigen allt påtagligare, eftersom många människor undviker salt. De genomsnittliga urinnivåerna av jod i Storbritannien låg på 80 mikrogram per liter, och person. Detta katergoriseras som ”bristfälligt”  om man ser till Världshälsoorganisationens (WHO) normer.

En kost rik på jod är extra viktig när man utsätts för strålning, eftersom tillräckligt med jod gör att det inte finns plats för radioaktivt jod. Om jodet är för lågt, så finns dock plats i receptorerna, vilka plockar upp radioaktivt jod istället för jod. Dessa tomma receptorer kan alltså även binda upp klor och flour istället för jod, när jod är för lågt.


Bra källor för jod är: alger, fisk, skaldjur och jodberikat salt. Det finns även tillskott med kaliumjodid, som är otroligt potent.

Källa för studien: ”Endocrine Abstracts
Presented at the Society for Endocrinology BES 2011 : 11 April 2011 – 14 April 2011
“Assessment of the UK iodine status: a National Survey”
Authors: M. Vanderpump, J. Lazarus, P. Smyth, R. Burns, M. Eggo, T. Han, et al

Mer om alger, jod och kaliumjodid:

www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se