Högt intag av majssirap ökar risk för bukfetma och insulinresistens

Jag har skrivit om fruktos vid många tillfällen, och då särskilt om den sortens komprimerad fruktos som finns tillsatt i livsmedel eller som vi får i oss via juice eller torkad frukt. Frukto lagras in i levern till cirka 20 procent, vilket kan ge fettlever, samtidigt som det socker som du inte hinner använda upp omvandlas till det mindre bra kolesterolet LDL. Höga koncentrationer av fruktsocker ger dessutom stor påverkan på blodsockret. 

Det blir allt vanligare med tillsatt high corn syrup (majssirap) i våra livsmedel, vilket är fruktsocker som kommer från genmanipulerade grödor. Detta är producenteras knep för att ge förstärkta smaker och lägre hållbarhet samtidigt som de kan minska härdade fetter och vanligt raffinerat socker. Det är alltså ett knep från deras håll, samtidigt som den generella konsumenten inte känner till baksidan av fruktostillsatserna. På samma vis tillsätter man druvsocker och andra sötningskällor, men majssirap är extra vanligt.

En ny studie från Princeton University visar på signifikant viktökning hos de som lade till majssirap till sin kost. Den testgrupp som fick majssirap ökade i vikt 48 procent mer än de som inte fått någon majssirap i sin kost.

En tidigare studie visar på skillnaderna mellan vitsocker och majssirap. Testpersonerna delades in i två grupper där den ena gruppen fick vitt socker och den andra fick majssirap. Den grupp som fick vanligt vitt socker fick motsvarande mängd socker mot vad som finns i en vanlig burk läsk. Den andra gruppen fick majssirap med endast halva volymen i förhållande till den mängd vitt socker som den första gruppen fick. Forskarna fann att testpersonerna som fick majssirap erhöll förhöjda triglycerider, bukfetma och markant viktökning. Gruppen för vitsockerupplevde inga effekter eller skillnader alla, varken i påverkan i blodet eller på vikten. 

Fruktos anses ge ökad resistens mot leptin och insulin, vilket kan leda till övervikt och diabetes. Leptin är ett hormon som signalerar till hjärnan när du är mätt och om resistens mot leptin uppstår, så känner du inte längre samma mättnadskänslor.

Källa:

www.kolhydrater.org
www.viktminskningstips.net
www.kostkoll.se
www.naturalnews.com

Mer om fruktsocker och övervikt:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.gravidkost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se 
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.smoothie-recept.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se