Citrusbioflavonider kan verka antiinflammatoriskt och förebygga sjukdomar som diabetes, alzheimers sjukdom, osteoporos och hjärtsjukdom

Ökad konsumtion av flavonoider från citrusfrukter kan minska markörerna för inflammation, visar en ny studie från forskare vid Harvard, ifrån Sverige och Singapore.


Studien visade att citruskonsumtion var kopplat till lägre nivåer av inflammatoriska ämnen. Resultatet bygger på data från mellan 1.200 och 1.600 kvinnor och visade att kvinnor med det högsta intaget av totala flavonoider (även inkluderat underklasser som flavoner, flavonoler flavanones, flavan-3-OLS, anthocyanidins, och polymera flavonoider) även hade 8 procent lägre nivåer av den pro-inflammatoriska föreningen interleukin-18 (IL-18), detta jämfört med de kvinnor som hade lägst intag.


Studien publicerades nyligen i tidskriften Journal of Nutrition. Forskarna pointerar att flavonoider från just citrusfrukter var förknippade med lägre 18 IL i plasma. Dessa ämnen kan således minska riskerna för kroniska inflammationer, orsakade av brist på normala skyddande mekanismer. Kronisk inflammation har kopplats till olika diagnoser, som hjärtsjukdom, osteoporos, kognitiv nedsättning, Alzheimers sjukdom, typ-2 diabetes och artrit m.m.


En stor mängd epidemiologiska studier har kopplat ett ökat intag av antioxidanter från frukt, grönsaker, rött vin, choklad, kaffe, te och andra livsmedel till minskade risker för en rad sjukdomar så som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.


Flavonoider kan delas upp i flera undergrupper, inkluderat antocyaniner som finns i bär, flavonoler från en mängd frukt och grönsaker, flavoner från persilja och timjan, flavanones från citrus, isoflavoner från soja, mono-och poly-Meric flavonoler som catechiner i te, och proantocyanidiner från bär, vin och choklad.


Source: Journal of Nutrition
Published online ahead of print, , doi: 10.3945/​jn.110.133843
“Selected Dietary Flavonoids Are Associated with Markers of Inflammation and Endothelial Dysfunction in U.S. Women”
Authors: R. Landberg, Q. Sun, E.B. Rimm, A. Cassidy, A. Scalbert, C.S. Mantzoros, F.B. Hu, R.M. van Dam

Mer om frukt, grönsaker och flavonoider

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.smoothie-recept.se
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.gravidkost.se
www.astma-guiden.se
www.allergi.biz
www.kosttillskott-guiden.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.gmo-guiden.se