En ny randomiserad, kontrollerad studie har utförts på 200 friska män som fick tillskott med 25 ml olivolja per dag. Tillskottet fick de under tre veckors tid och oljans fenolhalter varierade.
De som fick olja med låga halter av polyfenoler, hade högre koncentration av lipid oxidativ skada i kroppen. Olivoljan innehöll hög (366 mg / kg), medium (164 mg / kg) eller låg (2,7 mg / kg) halt med polyfenoler.
Slutsatsen är att olivoljans polyfenoler kan förbättra höga koncentrationer av lipid oxidativ skada.
Referenser:
”The effect of olive oil polyphenols on antibodies against oxidized LDL. A randomized clinical trial,” Gastaner O, Fito M, et al, Clin Nutr, 2011 March 2; [Epub ahead of print]. (Address: Cardiovascular Risk and Nutrition, Cardiovascular Epidemiology and Genetics, and Human Pharmacology and Clinical Neurosciences Research Groups, Research Institute Hospital del Mar (IMIM), Barcelona 08003, Spain; University of Barcelona, Spain).
Mer om bra fetter och polyfenolrik olja:
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.smoothie-recept.se