Förbjud all härdning: Härdning kan vara orsaken till transfetternas farliga egenskaper..!

Häromdagen skrev jag om det nya förbud mot transfetter som skall införas i Sverige. Idag fick jag Gunnar Lindgrens´s nyhetsbrev och hans åsikt är lite tudelad inför beslutet.


Gunnar menar att förbudet mot transfetter bara är en halv seger. Han menar att det är ett problem att de industriellt framställda transfetterna kan knytas till ohälsa, men att detta inte gäller de fetter som är naturliga. Även om molekylstrukturerna visar likheter mellan dessa två fetter, så har de helt olika hälsopåverkan.


Gunnars uppfattning är att de skadliga ämnen som finns i härdade fetter bildas i härdningsreaktorn, vilket sannolikt är det som skapar ohälsa. I sitt nyhetsbrev nämner han bland annat positionella isomerer, aromatiska ämnen, polymeriserade syror, karbonyl, nickelsåpa, koordinerade komplex m m. Han menar att just fullhärdade fetter kan vara mer skadliga, då längre tiden i härdningsreaktorn rimligtvis även ger upphov till större mängder av dessa biprodukter.


Med anledning av detta borde all härdning förbjudas och inte bara de fetter som är härdade. Gunnar påpekar även att vi bör fråga oss vad som händer med kvarvarande fettlösliga näringsämnen i härdningsreaktorn, såsom t ex fosfolipider, karotenoider, fytosteroler, vitaminer etc. Kan nickel och vätgas under tryck också ändra dessa viktiga molekyler..? Nickelkarbonyl är ett av våra mest cancerframkallande ämnen och med anledning av det, så har den det mest skärpta hygieniska gränsvärdet inom arbetslivet. Aromatiska ämnen förknippas med allvarliga skador som exempelvis cancer.


Slutsatsen är alltså att all information om biprodukter samt eventuella förändrade näringsämnen saknas helt. Detta bör helt klart beaktas i frågan om härdning.


 Besök Gunnar Lindgrens hemsida: www.gunnarlindgren.com

www.kostkoll.se