Tio skäl för att använda gjutjärn till din matlagning

Det blir allt mer vanligt att människor vill undvika teflon i sin matlagning samt kastruller och dylikt baserat på olika metaller som påverkar vår hälsa. Tefon är oerhört giftigt och mycket av ämnena släpper när du tillagar din mat i en teflonpanna, särskilt om den är gammal och har repor i beläggningen.

Rostfritt stål verkar vara det mest hälsosamma alternativet för matlagning, men det är kostsamt och på så sätt ohållbart för många. Rostfritt stål lämpar sig dessutom bäst för relativt enkel matlagning som när man steker ägg, pannkakor eller rätter där man använder relativt mycket olja.

10 skäl att köpa och använda en stekpanna av gjutjärn


1. Genom att byta bort din teflonpanna så slipper du giftiga ångor och ämnen som släpper från beläggningen. Gjutjärn kan även ersätta kokkärl av aluminium, vilka också kan innebära hälsorisker.


2. Förutom spisen, kan du använda din gjutjärnspanna i ugnen, och då även vid alla temperaturer, både höga och låga.

3. Många gånger lyfter man teflonpannans lätta rengöring som ett argument. Läs på ordentligt om vård av din gjutjärnspanna, så går det lika snabbt och enkelt att göra rent den.
4. Gjutjärn är lätt att göra ren, och dess eftersmaker urholkar inte och förstör inte matens smak och kryddning.

5. Det finns till och med positiva hälsoeffekter från gjutjärn. Du kan öka ditt järnintaget något från mat som tillagats i gjutjärn, vilket kan vara positivt för de som har lågt järn. Tänk dock på att järn kan verka oxidativt i kroppen om du redan har högt upptag och inte lider av brister.

6. Gjutjärn är billigt jämfört med rostfritt stål.

7. Maten blir vackert gyllenbrun, och missfärgas sällan.

8. Gjutjärn är robust och repas inte, vilket gör att det inte finns anledning att använda plast bestick. Plastbestick avger också ämnen, särskilt vid hög temperatur då plasten kan smälta i den del som är närmast pannan och maten.

9. I en nödsituation kan gjutjärn användas över en värmekälla, som t ex en öppen eld eller liknande.  


10. Gjutjärn har används under lång tid och är långt mycket bättre och hälsosammare än många av dagens nya alternativ.

Nackdelen är att kokkärl av gjutjärn kan vara mycket tunga och att de kräver underhåll för att de ska hållas fräscha.

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se