Spirulina är ett av världens främsta råvaror ur näringssynpunkt. Det är en blågrön alg med högt innehåll av vitaminer, mineraler och hög andel protein. Spirulina användbåde för sina näringsmässiga och medicinska egenskaper, och är ett ypperligt tillskott för alla, men främst för vegetarianer och veganer. Idag stöds algens positiva egenskaper av över 400 studier, utförda i olika vetenskapliga institutioner runt om i världen.
Spirulina innehåller cirka 60 procent komplett protein, vilket är mycket om man jämför med exempelvis nötkött eller kyckling som innehåller cirka 25 procent protein. Det är alltså en myt att det är högt protein endast i köttprodukter. Att spirulina innehåller ett komplett protein innebär att den innehåller alla åtta essentiella aminosyror som vår kropp behöver. Den innehåller även 10 andra viktiga icke-essentiella aminosyror.
Eftersom fiskar får sitt omega 3-intag från alger som exempelvis spirulina, så är alger också rika på just omega 3. Spirulina är rik på vitamin B12 med cirka 3 mikrogram per gram, vilket är ytterligare en anledning till dess förträfflighet hos vegetarianer och veganer som oftas lider av B12-brist. Vitamin B12 är viktigt för alla våra cellers metabolism, för produktion av röda blodkroppar och utveckling av frisk nervvävnad. B12-brist är vanligt idag, vilket gör spirulina till en bra näringskälla.
Spirulina är oerhört rik på beta-karoten, som är ett viktigt näringsämne och förstadie till vitamin A. Beta-karoten är en kraftfull antioxidant och viktig för friska tänder, skelett och mjukdelar, slemhinnor, hud och ögon. Höga doser av vitamin A kan vara giftiga, men beta-karoten har inte påvisat någon känd toxicitet utan elimineras av kroppen vid överflöd. Beta-karoten kan förebygga vissa cancerformer och förbättra immunsystemets funktioner.
Spirulina innehåller en rad andra viktiga näringsämnen såsom vitaminer E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, K1 och K2 och mineraler som kalcium, järn, fosfor, jod, magnesium, zink, selen, koppar, krom och kalium. Algen är rik på viktiga fytonäringsämnen såsom gamma-linolensyra (GLA), klorofyll, c-phycocyanin och andra karotenoider inkluderat den kraftfulla antioxidanten zeaxantin.
Alger är en mikroskopisk form av liv, utan hårda cellväggar som normalt finns i växtriket. Det innebär att det är lättare för kroppen att smälta alger än andra växter. Det är också lättare att absorbera näringen i matsmältningssystemet.
Spirulina har en speciell smak som inte alla gillar. Blanda ner 1 msk spirulinapulver tillsammans med bär i en smoothie, så förenklar du för dig, smakmässigt sett.
Mer om alger, spirulina och hälsosam mat:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.smoothie-recept.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
Källa: NaturalNews