En ny studie har genomförts i nederländerna och på 310 mödrar och deras spädbarn. Studien visade att höga halter av långkedjiga fleromättade fettsyror (omega 3) kan associeras med lägre risk för eksem, atopisk dermatit och sensibilisering vid en ålder av 1 år, vilket syntes i serumtester för IgE mot komjölk, hönsägg, och / eller jordnötter.
En av förklaringarna till den ökande förekomsten av atopisk sjukdom är allför låga nivåer av omega 3-fettsyror. Detta förklarar dock inte de skyddande effekter som finns i fet bröstmjölk och som har påvisats i flertalet studier. Enligt de ansvariga forskarna, så är detta den första studien utförd på människor, som bekräftar kopplingen mellan fettsyror i bröstmjölk och atopisk eksem.
References:
”Fatty acids in breast milk and development of atopic eczema and allergic sensitisation in infancy,” Thijs C, Muller A, et al, Allergy, 2011 Jan; 66(1): 58-67. (Address: Maastricht University/CAPHRI School of Public Health and Primary Care, Maastricht, the Netherlands. E-mail: c.thijs@epid.unimaas.nl ).