Tidskriften European Heart Journal har nyligen släppt resultatet från en studie, genomförd på mer än 300.000 män och kvinnor från åtta europeiska länder. Resultatet var att de individer som åt mest frukt och grönsaker per dag, också hade lägst nivå på ischemisk hjärtsjukdom (IHD), vilket är den vanligaste formen av hjärtsjukdom.
Ischemisk hjärtsjukdom kännetecknas av minskad blodtillförsel till hjärtat på grund av plackbildning eller kroniska nivåer av inflammationer som drar ihop kärlen och minskar blodflödet. Slutresultatet är en kraftigt ökad risk för hjärtinfarkt då blodflödet till det kritiska organet inte alls fungerar.
Data från denna forskning kommer från den långvariga europeiska studien ”Utredning Cancer and Nutrition (EPIC)”, en studie som inleddes 1992. Analysen visar att människor som äter minst åtta portioner frukt och grönsaker per dag löper 22 procents minskad risk för att dö i Ischemisk hjärtsjukdom, jämfört med de åt mindre än tre dagliga portioner. En portion definieras som ca 80 gram frukt eller grönt och motsvarar en liten banan eller ett normalstort äpple.
Det bör påpekas att frukt alltid bör intas i naturlig form och ej i juicer eller torkad frukt som ökar blodsockret snabbt. Tänk även på att frukten bör vara åt det omogna hållet snarare än övermogen, eftersom även det påverkar blodsockret. Det kan också vara klokt att lägga merparten av portionerna på grönsaker och bär, exempelvis 2 portioner frukt, 3 portioner grönsaker och 3 portioner bär. På så vis minskar du ditt dagliga intag av fruktsocker, men får samtidigt i dig alla de flavonoider, vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra och vara frisk.
Studien omfattade över 300.000 människor i åtta olika europeiska länder, med 1.636 dödsfall från Ischemisk hjärtsjukdom. Det visar en minskning på 4 procent per ytterligare portion av frukt och grönsaker. Sambandet mellan minskade risker för hjärtattack och ökad konsumtion av frukt och grönsaker är välkänd och stöds av ett stort antal tidigare studier. Till detta kommer även de positiva effekter som fibrer har på vikten (då det binder fett i tarmen), avgiftning (då det för ut kemikalier och skräp), kolestrol och immunförsvar (då fibrer tillverkar kolesterol i tarmen) och tarmhälsan (genom upprensning i tarmen).
Läs mer: NaturalNews
Mer om frukt, grönsaker och bär:
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.kosttipset.se
www.smoothie-recept.se