En kost rik på antocyaniner kan ge sänkta risker för att utveckla Parkinsons sjukdom, detta enligt en ny studie. Resultatet presenteras vid Academy of Neurology´s årsmöte i april och tyder på att kvinnor och män som regelbundet konsumerar livsmedel rika på antocyaniner, som exempelvis bär, löper lägre risk för att utveckla Parkinsons sjukdom.
Dessutom visade studien att en flavanoidrik kost, inkluderat äpplen och apelsiner, kunna minska utvecklandet av sjukdomen med upp till 40 procent hos män. Studien stödjer tidigare teorier om att flavonoider har en nervskyddande effekt. Detta beror på deras skyddande föreningar, främst från den flavonoidgrupp som heter antocyaniner.
Parkinsons är en degenerativ sjukdom som berör rörlighet och balans hos mer än en miljon amerikaner och ännu fler i världen. En sannolik orsak till sjukdomens ökning, är våra allt mer åldrande befolkningar. Sjukdomen drabbar nervceller i flera delar av hjärnan och i det centrala nervsystemet. Särskilt drabbat är de områden som använder den kemiska budbäraren dopamin.
Flavonoider är sekundära växtmetaboliter, som finns i många frukter och bär. De är kända för sina goda och skyddande, antioxidanta egenskaper. En studie från 2007 av Tarozzi et al (Neuroscience Letters, doi: 10.1016/j.neulet.2007.07.017), visar att antocyaniner kan spela en viktig roll för hjärnans hälsa, tack vare sin förmåga att öka cellernas kapacitet att verka antioxidativt.
Source: American Academy of Neurology
AAN 63rd Annual Meeting Abstract
Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease
Authors: X. Gao, A. Cassidy, M.A. Schwarzschild, E.B. Rimm, A. Ascherio
Mer om antocyaniner, flavonoider och parkinsons sjukdom:
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.kemikalier.eu
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttipset.se