D-vitamin kan skydda mot tjocktarmscancer

Höga nivåer av D-vitamin ger minskade risker för kolorektal cancer, visar en ny metaanalys med observationsstudier från ett internationellt team av forskare.


Data från nio studier visade att för varje 10 nanogram per milliliters ökning av D-vitaminnvåerna, så minskade riskerna för kolorektal cancer med 15 procent.


Däremot, så syntes inga samband mellan D-vitaminnivåerna och riskerna för bröst- eller prostatacancer. Resultatet publicerades nyligen i tidsskriften International Journal of Cancer.


Läs mer om D-vitamin:

www.d-vitamin.biz

Source: International Journal of Cancer
15 March 2011, Volume 128, Issue 6, pages 1414–1424
“Meta-analysis of observational studies of serum 25-hydroxyvitamin D levels and colorectal, breast and prostate cancer and colorectal adenoma”
Authors: S. Gandini, M. Boniol, J. Haukka, G. Byrnes, B. Cox, M.J. Sneyd, P. Mullie, P. Autier

www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se