Kostbyte och minskade allergener kan lindra ADHD

ADHD kan bero på överkänslighet mot livsmedel, för stort intag av socker eller intolerans mot tex natriumglutamat (läs mitt inlägg om MSG senare idag).

Tidigare har kostens betydelse viftats bort av den medicinska världen, men nu ställer sig en välkänd medicinsk tidskrift bakom teorin. Det är den välkända brittiska tidningen the Lancet som valt att stödja bilden av att kosten och ADHD-symtom hör samman.  

Artikeln baseras på en holländsk studie där forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd. Hälften av dem fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel medan de övriga åt som vanligt.


Utgångspunkten för studien var att adhd skulle kunna kopplas till allergi eller överkänslighet mot viss mat. Kostgruppen fick därför samma behandling som svårt matallergiska barn får för att försöka fastställa vad de är överkänsliga mot.


Under fem veckor fick de 50 barnen i princip enbart äta en kost bestående av tio livsmedel som är kända för att inte ge upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner. All annan mat togs bort. Samtidigt testades samtliga barn regelbundet med olika adhd-tester.

De 41 barn som fullföljde kostomläggningen påvisade märkbara förbättringar och dessa barn försämrades när de började äta normalt igen.

Källa: SvD

Mer om barnkost:

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.kosttipset.se
www.gravidkost.se