God nutrition med lågt glykemisk index, lutein och zink kan rädda din syn

Sunda matvanor kan inte bara minska vårdkostnader, utan också de problem som blir allt mer vanliga med nedsatt syn. 2009 publicerades en studie i tidskriften Oftalmologi, där resultatet visade att en kombination av kost baserad på råvaror med lågt glykemiskt index tillsammans med näringsämnen som zink och lutein kan skydda dina ögon mot åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).


Forskare har även kopplat ögonens hälsa till antioxidanter som vitamin C, vitamin E och pro-vitamin A (betakaroten) och främst att dessa kan minska riskerna för ett antal ögonsjukdomar såsom grå starr och makuladegeneration. Lutein är en särskilt potent naturlig antioxidant som kan skydda ögat mot fria radikaler. De bästa källorna för dessa kraftfulla näringsämnen är gröna bladgrönsaker som spenat, broccoli och grönkål.


Även mineraler som zink och selen kan stärka ögats försvar och hjälpa till att rädda din syn. Att det är viktigt att äta en sockerfattig kost stödjs av en studie som publicerades i oftalmologi, där det syns direkta samband mellan synnedsättning och socker. Det mest hälsosamma är att undvika snabbmat, bakverk, läsk, godis och förädlade livsmedel som innehåller tillsatt socker.


Källa: Natural News
Läs mer om ämnet:  NaturalNews

Läs mer:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.friskabarn.se
www.zarahssida.se