En ny avhandling genomförd av Uppsala Universitet visar på flera inverkande faktorer vid astma. Att rökare löper större risk för att få astma än de som aldrig har rökt är känt sedan länge. Det unika med avhandlingen är att den visar att andra livsstilsfaktorer som fetma och hård fysisk träning också ökar riskerna.
Med hård träning menas träning på elitnivå, där träningens påfrestar på kroppen på ett osunt sätt. Det är bra att känna till att alltför hård träning är oerhört stressande för kroppen, eftersom det ger stor tillförsel på fria radikaler. För att motverka det och ha en kropp som håller sig frisk, krävs mycket antioxidanter och bra fetter som motverkar oxidation.
Den nya avhandlingen från Uppsala Universitet visar även att högt intag av fisk och frukt kan skydda mot astma. Resultatet bygger på en genomgång av drygt 12.000 vuxna personer som har undersökts mellan år 1990 och 2003. Nära 800 av de friska individerna fick astma under perioden och risken att drabbas för rökare var 37 procent högre än för ickerökare.
Risken för att drabbas av astma vid överviktig var nästan 50 % högre i jämförelse med riskerna för de som var normalviktiga. De personer som åt mycket fisk och frukt drabbades mer sällan än de som hade lågt intag av dessa källor. Tydligast effekt syntes hos äldre människor, men resultatet gällde även andra åldersgrupper.
Slutsatsen var att kostens effekt för risken att utveckla astma sannolikt ger en skyddande effekt från antioxidanter samt att god mikroflora i tarmen påverkar utvecklingen av immunitet.
Avhandlingen utfördes av Monica Uddenfeldt vid institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala Universitet.
Läs mer:
www.allergi.biz
www.allergi-guiden.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.rawfood-kost.se
www.zarahssida.se