Idag har jag ägnat ett par timmar åt min älsklingstidning ”Allt om vetenskap” och har lite kul fakta att dela med mig av. Håll tillgodo och missa inte att köpa nästa nummer om ni kan…!
Glömska bin har svårare att hitta hem
Först och främst… visste du att bin faktiskt blir glömska med tiden och åldern. De har alltså svårare att hitta hem till sin bikupa desto äldre de blir.
Extrakt från gräshoppor och kackerlackor kan hjälpa mot MRSA
En annan mycket intressant sak är att forskare vid University of Nottingham i England har funnit att hjärnorna hos gräshoppar och kackerlackor innehåller antibakteriella extrakt. Hjärnorna innehåller så mycket som 9 kemiska extrakt som tar kål på matförgiftning (Escherichia coli) och sju extrakt som tar död på meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA). Detta är revolutionerande eftersom det kan hjälpa mot resistenta bakterier som blivit ett allt större problem. Forskarna hävdar dock att det är lång väg kvar tills ett sådant extrakt skulle kunna presenteras medicinskt.
Ett nytt faktum som forskarna ställts inför är att måsar som lever på sopor sprider superresistenta bakterier mot antibiotika och vanomysin. Detta är minst sagt oroande.
Lösningsmedel och kemikalier kan bullermärkas
Att buller påverkar vår hörsel är känt sedan länge, men att även kemikalier påverkar oss är relativt ny kunskap. Om du utsätts för buller samtidigt som du exponeras för lösningsmedel, såsom många inom tex bygg- och verkstadsbranschen gör, så ökar riskerna för hörselskador. Förutom lösningsmedel, så har kolmonoxid, bly och kvicksilver samma effekt. Detta ska nu undersökas vidare av forskare på KI.
(Källa: Karolinska Institutet)
Världens första odlade lever
En första lever har precis odlats fram i USA. Forskarna använde lever från en iller och tog bort de aktiva cellerna från organet till endast kollagen fanns kvar som vävnad. Därefter lät de mänskliga celler föröka sig och växa i leverns skelett och erhöll en stor människolever. Fantastiskt vad de kan… :)
Ungdomar programmerade att ta större risker
Forskare vid University of Texas har kommit fram till att ungdomars hjärnor är programmerade för att ta mer risker. Detta genom att de har ett belöningssystem som kräver mer kickar och som på så sätt ökar ungdomarnas önskan om att känna adrenalinkickar. Detta kan också förklara varför det är lätt att fastna i beroenden eller osunda mönster just under ungdomstiden.