Rapsolja kan minska risk för hjärtsjukdom, enligt ny studie!

En ny studie stödjer teorin om att höga fibrinogen-nivåer i blodet, kan uppkomma från brister på omega-3 alfa-linolensyra. Den nya forskningen visar på rapsoljans positiva inverkan vid just denna problematik, men det finns även andra oljor som passar utmärkt för ändamålet. Och dessutom så är merparten världens (och sveriges) raps, odlad med GMO.

Studien publicerades nyligen i tidskriften ”Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids” och visar att konsumtion av rapsolja kan minska nivåerna av fibrinogen. Fibrogen är en viktig blodkoagulationsfaktor, och höga halter kan förknippas med kranskärlssjukdom.


Det är sedan länge känt att låga nivåer av omega-3-alfa-linolensyra gör att kroppen Omega-6 arakidonsyra från Omega-6-linolsyra, vilket skapar ett hormonliknande ämne som kan bidra till blodpropp och inflammation.


Source: Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids
Volume 83, Issue 1, Pages 45-54, doi: 10.1016/j.plefa.2010.02.001
“Elevated plasma fibrinogen caused by inadequate α-linolenic acid intake can be reduced by replacing fat with canola-type rapeseed oil”
Authors: T. Seppänen-Laakso, I. Laakso, T. Lehtimäki, R. Rontu, E. Moilanen, T. Solakivi, L. Seppo, H. Vanhanen, K. Kiviranta, R. Hiltunen

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.gmo-guiden.se
www.zarahssida.se