Kost med mindre raffinerade produkter och mer hela korn kan sänka risk för hjärtsjukdom!

Människor som regelbundet äter fullkornsprodukter tenderar att ha mindre av den typ av fett som sätts i samband med hjärthälsa och diabetesrisker. Dettta visar en ny studie som nyligen publicerades i American Journal of Clinical Nutririon.

Visceral fettvävnad, dvs det fett som lätt lagras in kring bukens organ, är förknippade med ökade risker för metabolt syndrom. Detta beror inte på fet mat, utan på fett från fel källor och höga nivåer av socker som lagras in som fett.

I bra kornprodukter ingår inte de produkter som är raffinerade och/eller halvfabricerade.

Source: American Journal of Clinical Nutrition
doi: 10.3945/ajcn.2009.29106
”Whole- and refined-grain intakes are differentially associated with abdominal visceral and subcutaneous adiposity in healthy adults: the Framingham Heart Study”
Authors: Nicola M McKeown, Lisa M Troy, Paul F Jacques, Udo Hoffmann, Christopher J O’Donnell, and Caroline S Fox

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.-info
www.zarahssida.se