Öka intaget av beta-glukaner från korn och du kan minska dina LDL-kolesterol, visar ny forskning. Den nya studien, som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition, visar att dagligt intag av tre gram korn, som innehåller beta-glukan, väsentligt kan minska både de totala kolesterolnivåerna samt nivåerna av det mindre bra LDL-kolesterolet.
Studien är en meta-analys genomförd på 11 studier som tillsammans visar att korn eller betaglukan från korn är förenade med signifikant minskning av kolesterolet. Beta-glukan är en typ av lösliga fibrer och av alla våra spannmål, så har havre och korn de högsta nivåerna av beta-glukan. Korn har de högsta nivåerna med upp till 11 procent.
Source: European Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1038/jhh.2010.88
B-glucan from barley and its lipid-lowering capacity: a meta-analysis of randomized, controlled trials
Authors: S.S. AbuMweis, S. Jew, N.P. Ames
www.zarahssida.se
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info