Jag får många frågor om zink, och tänkte skriva några ord om det. Zinkbrist är relativt vanligt, främst eftersom koppar undertrycker mineralet vilket kan ge oss brister men även på grund av dagens höga stress. Koppar kan ligga högt om man har egen brunn eller på vissa ställen i Sverige såsom utmed västkusten.
Zink, PMS och högt koppar
I samband med högt koppar, syns även högre antal diabetesfall och/eller problem med immunförsvaret. Höga nivåer av koppar, kan dessutom ge svåra menssmärtor, mer blödning och PMS till skillnad mot låga nivåer av koppar, som snarare ger lite mens och frånvaro av PMS. Kvinnor med kopparspiral, bör således öka sitt intag av zink OM de skall ha spiralen kvar. Detta särskilt om deras nivåer av koppar är så höga, så att de får problem med mycket huvudvärk, blödningar och smärta.
Zink vid hudproblem och diabetes typ 2
Det finns teorier om att zink inverkar vid vårtor eller hudproblem, eftersom zink är en viktig del i hudens och immunförsvarets motstånd. Eventuellt, så skulle vårtor kunna uppstå på grund av den zinkbrist som barn kan få när de växer mycket. Vid tillväxt förbrukas mycket zink och det är också zink som ingår i kroppens förmåga att stå emot virusinfektioner.
Barn med virusinfektioner eller vårtor, kan således undersökas för låga halter zink, särskilt om barnet dricker vatten ur egen brunn. Samma sak gäller diabetes typ 2 som kan uppstå hos barn, när koppar ligger högt, eftersom zink inverkar i blodsockerregleringen, via cellernas receptorer.
Höga nivåer av LDL-kolesterol och zinkbrist
För lite zink kan även ge högre halter av det ”onda” LDL-kolestrolet och lägre halter av det ”goda” HDL-kolestrolet. Sannolikt så beror detta på att socker som cirkulerar runt i blodbanan, görs om till LDL-kolesterol. Detta är en av anledningarna till höga halter LDL-kolesterol, dvs en kombination av låt zink och högt blodsocker. Särskilt vanligt med låga halter av zink kan ses hos män, eftersom spermier tillverkas av zink (1/2 mg zink i 1 ml sädesvätska). En annan vanlig bristorsak är stress.
Mätning av zinkbrist och zink i vävnaderna
Ett förslag kan vara att mäta kroppens zinkdepåer via hårmineralanalys, eftersom det visar vad som lagras in i vävnaderna, snarare än vad som finns i blodet. Blodet kämpar hårt för att behålla rätt balans mellan zink och koppar, vilket kan innebära att vävnaderna töms och till slut är helt urlakade. Ett kosttillskott kan därför vara värt att testa, men det kan vara klokt att testa nivåerna i vävnaderna först.
Man bör aldrig ta ett tillskott utan att först undersöka alla mineraler i förhållande till varandra, eftersom varje mineral och vitamin arbetar tillsammans eller emot flera andra näringsämnen. Dessa kallas för synergister om de samarbetar och antagonister om de motverkar varandras funktioner.
Källor med zink och zink-tillskott
För att återgå till zink, så finns mineralet i skaldjur, tofu, vetegroddar, bönor, nötter, kärnor och frön. Alla människor, djur och växter behöver zink, främst för stimulans av hormoner och enzymer. Eftersom det inverkar i cellernas förmåga att utnyttja glukos, så försämras kolhydratomsättningen i takt med att zinkbristen ökar. Det kan hämma antibiorika och vissa NSAID-läkemedel, men tillskott kan då tas två timmar efter eller före annan medicinering. Ett exempel är att tillskott av zink kan tas till lunch om antibiotika tas morgon eller kväll.
Zink, hudproblem och som solskydd
Zink har en uttorkande, sammandragande effekt som ofta kan hjälpa dålig och irriterad hy. Det verkar också antibakteriellt, vilket passar bra vid acne, eksem eller vid lättare brännskador från te x för mycket sol. Tänk på att det är uttorkande och använd hellre kokosolja, om du har torr, flagig och/eller narig hy. Om du blandar din egen solkräm, så kan du med fördel basera den på zinkrika ingredienser eftersom zinksalva reflekterar tillbaka solens strålar. Här finner du recept på egen, hemmagjord: Giftfri solkräm
I vanliga solkrämer kan zink kombineras med titandioxid så att de tillsammans bryter solensstrålarna. I mina recept har jag inte använt titandioxid, då det diskuteras om det kan ge cancerrisk, dvs är cancerogent. Titandioxid används för att göra saker vita, i tex läkemedel eller i solkräm och är ett fast vitt ämne med mestadels . Renheten aluminiumhydroxid och kisel. Använd hellre zinksalva, som både har skyddande och vårdande egenskaper för både UVA- och UVB-strålning.
Zink och överdosering
Oavsett hur bra en mineral är för olika funktioner i kroppen, så bör du aldrig överdosera. Vid höga nivåer av zink, så minskar förhållandet till koppar, vilket kan ge problem eftersom koppar är nödvändigt för exempelvis syresättning av blodet. Koppar verkar även som en antioxidant och för lite koppar kan ge kopparrelaterad anemi eller gråhårighet, dvs att hårets pigment (färg) minskar.
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.medicinsk-geologi.se
www.zarahssida.se