Nu har de första uppgifterna kommit från det nybildade Internationella Stevia rådet (ICS) som har som uppgift att sammanställa gemensamma metod för att fastställa stevians, steviol glycosidernas, renhet, och utarbeta en ordlista som kan hjälpa producenten och konsumenten.
Bildandet av ICS tillkännagavs igår, och är ett öppet forum för företag som bearbetar och / eller tillverkar och marknadsför produkter med Stevia, i enlighet med JECFA renhet av steviol glykosider. De ursprungliga medlemmarna är Cargill, Corn Products, GLG Life Tech, Morita Kagaku Kogyo, PureCircle, Sunwin, Sweet Green Fields, SweetLeaf Sweeteners, Sciences Europa med flera.
Stevia har rönt stort intresse som sötningsmedel under de senaste 2 åren och anses idag vara ett av de mest intressanta sötningsmedel som finns på marknaden. Stevia är en energifattig bladväxt med en fräsch sötma. Nackdelen med Stevia är den bittra eftersmaken som finns hos bladet och bitterheten som gör den mindre lämpligt för upphettning. Med anleding av det, genmanipuleras Stevia, för minskad bitterhet och ökad sötma.