Dagligt intag av resveratrol, en substans som finns exempelvis i rött vin, kan förbättra metabola profiler hos de personer som lider av fetma, visar en ny dansk studie. Det bör dock påpekas att resveratrol är en antioxidant och växtpolyfenol som sitter i druvans skal.
Du kan alltså få i dig resveratrol utan att det behöver vara via vin, vilket är viktigt att ta hänsyn till för andra funktioner i kroppen såsom levern. Du erhåller samma effekt om du äter röda druvor, men slipper även alkoholen och den energi som den ger. Tänk gärna på att upptaget kan öka genom att du tuggar druvan ordentligt, så att du verkligen får ut de verksamma ämnen som verkar antioxiderande.
Resveratrol verkar som ett försvar i växten, för att den skall klara sig från bakterier och svampar. Växter med resveratrol anses verka virushämmande, antiinflammatoriskt, cancerhämmande samt ha en anti-aging effekt.
Den danska studien publicerades nyligen i Journal of Obesity, där forskare från Århus universitet rapporterade att resveratrol förändrade produktionen av de ämnen som kallas adipokines från mänskliga fettceller, och även hade en antiinflammatorisk verkan.
Source: International Journal of Obesity
Volume 34, Pages 1546-1553; doi:10.1038/ijo.2010.98
Anti-inflammatory effect of resveratrol on adipokine expression and secretion in human adipose tissue explants
Authors: J. Olholm, S.K. Paulsen, K.B. Cullberg, B. Richelsen, S.B. Pedersen