Kastanjens frukt sitter i som i en liten skålformad behållare, och har ett hårt skal som skyddande hölje. Nötterna från äkta kastanj är ätliga men alla det bör alltså vara äkta kastanj om du vill använda dig av nötterna som livsmedel. Den snarlika hästkastanjen har istället nötter som är giftiga.
I många länder är det populärt med glacerade kastanjer, som godis och bakverk men i Sverige använder vi dem mest till att rosta eller som mjöl.
För att göra ditt eget mjöl, så torkar du kastanjerna i ugn i låg temperatur och maler sedan. När du torkar kastanjerna, så snittar du överst på kastanjens topp, lägger dem på en plåt och gräddar i 50-60 grader i 4-5 timmar eller tills de är helt torra.
Om du hellre vill rosta kastanjerna, så tar du 500 g kastanjer och snittar ett kors överst på kastanjernas toppar. Strö sedan havs- eller bergssalt över och rosta i 200 grader i cirka 30 minuter. Ett alternativ är också att baka in dem, genom att göra ett foliepaket med snittade kastanjer som även kan användas som picknick-variant om ni har tillgång till eld.
Glacerade kastanjer gör du enkelt genom att koka tills de är mjuka och sedan fräsa dem på låg värme tillsammans med ett par klickar smör eller ett par matskedar kallpressad, ekologisk olja samt ett par matskedar agavesirap. Kryssa och koka kastenjerna i 15 minuter. Du kan även vända på tillagningen och först fräsa dem i agavesirap och smör och därefter hälla på vatten och koka tills de är mjuka.
Använd de kokade kastanjerna till att mixa en kastanjepuré, gärna med lite extra örter eller att du mixar ner lite vanilj, stevia och extra smör eller kallpressad olja.
www.kostkoll.se