Rörflen och vårskördesystemet som bränsle!

En av de mest lämpade energigräs som passar i Sverige är rörflen, eftersom det är ett gräs av C3-typ och kan anpassas till tempererade områden. De växter som är C4-typer kräver nämligen hög årlig värmesumma och korta vintrar, vilket omöjliggör god tillväxt i det svenska klimatet. 

Eftersom rörflen kräver högre kostnader, så prioriteras oftast salixodlingar istället. 10 % av rörflen behöver nämligen artificiell torkning och lagring i lagerhus för att klara kvalitetskraven.

Vårskördesystemet infördes på 1990-talet, vilket innebar att skörden ufördes 3 år efter sådd och då på vintern eftersom det ger mest uthållighet i produktionen.  Produktionssystem som kombinerar fiberskörd för pappersproduktion och energiproduktion gynnas av vinterskörd. Liksom vid salixodling, så förbereds marken med round up året innan, så marken står i träda. Detta för att motverka kvickrot, flyghavre och annat ogräs.

Rörflen är relativt känsligt eftersom en torr sommar, kan ge 20-30 % mindre skörd. Det behöver även mycket kväve och fosfor för att växa, vilket innebär att fosforåterföring är nödvändig, och då självklart utan kadmium via åkterslam, utan på naturlig väg. Skörden tas när fukthalten är cirka 10-15 % vilket är perfekt kring vintertid. Om man skördar rörflen på våren, så ökar torrhalterna och ger därmed låga halter kalium, natrium och klor, vilket är positivt för minskning av sintring (pga. askmältpunkten).

Minskad mängd klor och svavel ger lägre korrision samt bränsleblandningar där högst 20% av energiinnehållet bör komma från rörflen, för att på så sätt undvika sintring, sotning och korrision.

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.zarahssida.se