Omega-3 och dess biotillgänglighet!

Omega-3 fettsyror i omförestrad triglyceridform kan vara den mest biotillgängliga, enligt en ny studie av omega-3 pionjären Jorn Dyerberg.


Dr Dyerberg och hans danska medarbetare rapporterade att biotillgängligheten av omega-3 i omförestrats triglycerid var 50 procent högre än hos omega-3 med fria fettsyror eller etylestrar. Resultatet publicerades nyligen i Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Olika former av koncentrerade omega-3 fettsyror är tillgängliga på marknaden, såsom fria fettsyror (FFA), etylestrar (EE) eller omförestrade triglycerider (RTG). RTG tillverkas av fiskolja, där man destillerar bort de kedjor som är korta samt de mättade fetterna. På så sätt  ökar innehållet av EPA och DHA med 60 procent,

Source: Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids
September 2010, Volume 83, Issue 3, Pages 137-141
“Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations Original Research Article”
Authors: J. Dyerberg, P. Madsen, J.M. Møller, I. Aardestrup, E.B. Schmidt

www.zarahssida.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se