Sedan en tid så varnar experter inom miljöfrågor för att populationer av bin, fjärilar och andra insekter har börjat att dö ut och därmed kan orsaka stora problematik i matindustrin. Det Engelska bibeståndet har halverats sedan 1980-talet, och 3 arter av de 25 humlor som finns, är numera borta. Samma gäller de engelska fjärilarna, där 3/4 av fjärilarna minskar i rasande takt. Insekterna bidrar till nästan 500 miljoner pund till matindustrin genom dess förmåga att pollinera växtriket och då har man inte ens lyft den stora inverkan som förlorade arter har på andra av naturens ekosystem. Första gången jag skrev om insektsdöden var 2004 och det är numera ett känt faktum…
Forskarna vet inte vad detta beror på men sannolikt har det sin orsak i GMO-pollen som sprids via vinden och insekterna själva, samt i resistens från bekämpningsmedel och ett rubbat ekosystem. GMO lanserades 1996, om jag minns rätt och det är också efter det som de största rubbningarna och problemen i naturen har uppkommit.
Problemet kan också ligga i temperaturerna som skiftar. Som bekant så ökar och minskar temperaturen kraftigt på vissa ställen i världen och det ger självklart uttryck överall eftersom det är samma ekosystem. På Arktis så ökar tex temperaturen med 3 grader per ökad grad, eftersom solen reflexteras i den smältande isen. Samma sak om det är det åt andra hållet, dvs om det blir en grad kallare i världen, så blir det 3 grader kallare i arktis. När isen smälter så kan sannolikt luftfuktigheten också påverka våra insekter runt världen. Detta förutom det faktum att isen avger metan (stark växthusgas, 25 gånger starkare än koldioxid) som läckage. Ni kanske har tänkt på att många insekter har vingar med ett mjölliknande stoft på… kanske försvåras deras förmåga att flyga om luftfuktigheten ökar? Bara en tanke….
Ökad temperatur försämrar även skördar och kan skapa ohyra som är knuten till varmare klimat. Råvarornas hållbarheter minskar också vid högre temperaturer och det minskar vår möjlighet till att skörda grönsakerna i den takt som vi klarar rent tidsmässigt.
Sen är det alltid en risk med bekämpningsmedel i växter, eftersom de lätt blir resistenta och då sprids som ogräs, medan flera växtsorter får bättre skördar om de exempelvis har hjälp från svampar. Tex risplantans skördar ökar eftersom svampen hjälper plantorna att suga upp näringen från jorden. Som betalning tar den socker från plantan och de kan då båda växa och frodas. Om man tar bort svampen, så minskar således även risplantans tillväxt.
I USA har nyligen upptäckts att GMO-växter har spridits sig långt från de fält där de först odlades. Två arter av genmanipulerad raps, har korsats på eget bevåg och gjort sig resistet mot var sin typ av bekämpningsmedel. Arterna är från början framtagna av GMO-företagen Monsanto och Bayer och denna spridning och korsning, visar att växterna själva ha korsat sig. Eftersom de är resistenta mot bekämpningsmedel, så är det oerhört svårt att ta död på dem, så det är ganska lätt att förstå problematiken kring det hela.
En personlig reflektion kring det är att det sannolikt kommer bli svårare att tex odla en specifik gröda, eftersom resistenta plantor sprider sig. Ett exempel är havre och vete, där man tex vill odla bara havre för att kunna sälja glutenfritt (utan vete), men eftersom GMO-vete sprider sig lätt och står emot bekämpningsmedel, så behöver man antingen ha starkare bekämpningsmedel eller så blandas det helt enkelt med GMO-vete i havren. Detta blir allt vanligare och är, enligt mig, väldigt oroande. Framförallt eftersom det hela tiden kräver allt starkare bekämpningsmedel.
GMO-info, källa: www.nature.com
Arktisinfo, källa: www.sciencemag.org
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.zarahssida.se