Alla gravida kvinnor bör ta 4.000 internationella enheter av D-vitamin per dag, vilket är 10 till 20 gånger mer än den dos som rekommenderas både i Sverige och i exempelvis Kanada. Den nya rekommendationen kommer från specialister i Kanada och styrks även av de saker som jag har skrivit tidigare och då baserat på exempelvis Mats Humble´s föredrag och forskning. Mats Humble är överläkare på MAS och inom detta område, sannolikt den mest kunniga i Sverige.
D-vitamin minskar risk för tidig födsel och infektioner, då om den gravida kvinnan intar höga doser av vitamin D under graviditeten. Studien fann att kvinnor som kompletterade sin kost med 4000-IE per dag halverade risken för att föda för tidigt, jämfört med de kvinnor som bara intog 400 IE av vitamin D per dag. Och då kan man alltså snabbt konstatera att de som inte äter D-vitamin löper ännu större risker, då främst på vintern och våren, då D-vitaminnivåerna är låga i blodet.
Vitamin D fungerar som ett hormon i kroppen och främjar fostrets skeletthälsa, samt skelettets utveckling under barndomen. D-vitaminbrist under graviditeten har även kopplats till högre risker för havandeskapsförgiftning, vilket är en plötsligt ökning av blodtryck och äggvita i urinen (kan vara livshotande för både mödrarna och deras ofödda barn).
Källa: Vancouversun.com
Läs mer om D-vitamin: D-vitamin
www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttipset.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.friskabarn.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se