Ny studie fann högre mängd antioxidanter i ekologiska jordgubbar än i de som var konventionellt odlade!

Kaliforniska ekologiska jordgubbar kan vara mer näringsrika än de konventionell odlade jordgubbarna, detta enligt en ny studie som publicerats i online-tidskriften PLoS One.


Författarna testade 13 sorters jordgubbar och fann att ekologiska jordgubbar hade högre nivåer av vitamin C och antioxidanter samt att de inte ruttnade lika snabbt som de konventionellt odlade jordgubbarna. De ekologiska jordgubbarna hade 8,5 procent mer av den totala mängden antioxidanter, 9,7 procent mer askorbinsyra och 10,5 procent mer av de totala fenoliska ämnen, jämfört med konventionella bär. Trots detta hade de 13,6 procent mindre fosfor och 9,1 procent mindre kalium. Även markens kvalitet var bättre, med högre kol och kväve, samt en ökad övergripande enzymatisk aktivitet.

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se