En ny studie visar att högre priser på mindre hälsosamma livsmedel inte kan verka för att minska förbrukning av ohälsosamma livsmedel, om inte detta följs upp med ett utbildningsprogram och total förändring av kulturella normer. Studien publicerades nyligen i Journal of Nutrition.
Författarna, från University of North Carolina, sade att statliga subventioner på spannmål, socker, fett och animaliska produkter har sett till att det är billigare att konsumera dessa än frukt och grönsaker. Det är också därför som hälsosam mat tenderar att vara dyrare än den som är mindre bra . Olika system för beskattning och subventionering har föreslagits som ett alternativ för att bekämpa problemet, men författarna till studien visar att förändring i konsumtionsvanor kan vändas i takt folk vänjer sig vid högre priser.
Source: The Journal of Nutrition
Published online ahead of print. doi: 10.3945/jn.110.125419.
Prices Changes Alone Are Not Adequate to Produce Long-Term Dietary Change
Authors: Jocilyn Dellava, Cynthia Bulik, and Barry Popkin