En ny studie visar att frekvent intag av capsaicin kan kopplas till sänkt blodtryck. Studien är den första där intag av ämnet har iakttagits under långvarig användning och visar att capsaicin kan förbättra funktionen i blodkärl samt sänka blodtrycket. Detta stödjer användande av kosttillskott eller capasaicin som funktionell ingrediens i livsmedel.
Studien publicerades i tidskriften Cell Metabolism, och ger ett intryck av att blodkärlens receptor TRPV1 stimuleras av capsaicin, vilket bidrar till en positiv effekt i det kardiovaskulära systemet genom att främja kväveoxidutsläppen och sänka blodtrycket. Forskarningsteamet leddes av Zhiming Zhu från tredje Military Medical University i Kina.
Capsaicin finns i det vita fruktköttet hos chilipepparn och är den förening som ger dem deras ”värmande effekt”, Den brännande smärtan som orsakas av capsaicin beror på en selektiv bindning av capsaicin till receptorn TRPV1.
Source: Cell Metabolism
doi: 10.1016/j.cmet.2010.05.015
Activation of TRPV1 by Dietary Capsaicin Improves Endothelium-Dependent Vasorelaxation and Prevents Hypertension
Authors: D.Yang, Z. Luo, S. Ma, WT Wong, L. Ma, J. Zhong, H. He, Z. Zhao, T. Cao, Z. Yan, D. Liu, W.J. Arendshorst, Y. Huang, M. Tepel, Z. Zhu,
Läs mer:
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.ayurveda-guiden.net
www.viktminskningstips.net
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se