Gör din egen glutenfria mjölblandning
Blandningen innehåller flera örter (quinoa, bovete och amaranth), vilket ger styrka, tyngd, smak och lågt GI-värde. Örterna är glutenfria, liksom hirs som är en ört, tapoiokamjöl som kommer från tapiokaroten samt rismjölet (från ris). För att få en grövre och mindre söt smak från riset, så kan delar av det vita rismjölet bytas mot ett brunt rismjöl. Du kan även byta potatismjölet mot kikärtsmjöl om du önskar ännu lägre GI-värde.
Om du är överkänslig mot nötter, så kan du undvika quinoa och istället byta det mot hälften bovetemjöl och hälften amaranthmjöl. Rismjölet kan även bytas mot sojamjöl om du tål soja.. !
Tänk på att välja helt ekologiska råvaror, eftersom det kan vara miljögifterna i det vita mjölet som du reagerar på.
Undvik även socker och tillsatser om du har problem med din tarm, samt komplettera din kost med probiotika samt ev. cellenzym och kosttillskott för tarmslemhinnan.
Ingredienser:
4 dl potatismjöl (alternativt kikärtsmjöl)
4 dl hirsmjöl
1 dl tapiokamjöl (alternativt arrowrotmjöl eller jamsmjöl)
1 dl amaranthmjöl
1 dl quinoamjöl
8 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
Blanda alla ingredienser för att få en glutenfri mjölblandning. Använd istället för vanlig glutenfri mjölblandning eller istället för vanligt vetemjöl.
Glutenfree wheatmix
4 dl potatoflour
4 dl hirsflour
1 tapiokaflour
1 dl amaranthflour
1 dl quinoaflour
8 dl fine risflour
1 dl buckflour
Mix all the ingrediens to get a glutenfree wheatmix. Use these instead of regular wheatflour!
Läs mer:
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.ayurveda-guiden.net
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se