Gör din egen naturliga och ekologiska rabarberkräm, rabarbersaft och rabarbersylt!

Rabarber tillhör slideväxterna, med blad som är fyllda av oxalsyra. Med anledning av oxalsyran, så bör du inte äta rabarber om du har njursten och inte heller ge rabarber till små barn eftersom deras njurar inte är färdigutvecklade under första levnadsåret.

Rabarber är oerhört utrensande och att äta direkt från en rabarberstjälk kan fungera som en enkel detoxkur, som drar ut skräp som sitter i tarmen. Så tidigt som på 1600-talet odlades rabarbern främst för sina egenskaper som medicinalväxt, men idag är den vanlig som prydnadsväxt och för dess goda stjälkar, som kan användas till sylt, saft, mos och kräm. För i tiden åt man rabarber som ingrediens i matlagningen och då användes snarare bladen än de sura stjälkarna. 

Rabarbern är en flerårig ört som kan bli upp mot 1-1,5 meter hög. Om du vill lära dig mer om rabarber, så finner du Nordiska Genbankens referenssamling vid Julita Gård utanför katrineholm. Referenssamlingen består idag av ett 80-tal rabarbersorter.

Gör din egen rabarbersaft

1,5 kg  rabarber 
1 liter  vatten 
saft från en citron
1 kilo äpplen, skalade och tärnade
2 kanelstänger


Skölj rabarbern och skär den i bitar. Koka upp vatten och lägg i rabarbern tillsammans med äppeltärningarna och kanelstängerna . Låt koka tills rabarbern och äpplena är mjuka. Sila och koka upp med natriumbensoat, för att saften skall hålla längre. Ofta rekommenderas atamon som bland annat innehåller bensoat och kaliumsorbat och som används i hudvårdsprodukter som krämer o.s.v. Du kan dock lika gärna använda rent natriumbensoat och/eller låta saften vara helt naturlig och använda upp den under lite kortare tid. Häll upp saften på glasflaska som du steriliserat i ugn eller genom kokning i cirka 10 minuter.

Gör din egen rabarberkräm, rabarbermos och rabarbersylt

Använd fruktköttet till sylt, som marmelad, som bas till rabarbermos eller som grund till brödbakning. Om du undviker att sila, så kan du istället använda rabarbern som kräm och servera tillsammans med mandel- eller havremjölk.  

Sockerfri rabarberkräm och osötad rabarbersaft

Använd stevia som sötning istället för fruktsocker från äpplen. Du kan även koka med vaniljstänger istället, för att få sötning från vaniljstången, lite beroende på hur mycket socker du klarar om du tex är sockeröverkänslig och/eller diabetiker.

Läs gärna mer på våra kostsajter:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kolhydrater.org
www.vegetarisk.info
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.receptkoll.se
www.zarahssida.se